sâmbătă, 7 februarie 2015

Rosia Montana la 1884 ani


La 6 februarie Rosia Montana isi serbeaza atestarea documentara!  Se implinesc 1884 ani de cand  vechiul nume, Alburnus Maior este mentionat in izvoarele scrise!  Numai, si numai pentru ca Rosia Montana este cea mai veche localitate de pe teritoriul Romaniei, care este atestata documentar,  ar fi indeajuns pentru a nu se da nici o descarcare arheologica! Vechimea localitatii Rosia Montana se poate aprecia la aproximativ 4500 ani. La baza acestei afirmatii stau izvoarele arheologice din neoliticul mijlociu. Herodot, "parintele istoriei" mentioneaza in 514 i.e.n  ca agatarsii din zona geto-dacica a Muresului erau mari iubitori de aur.
Izvoarele scrise despre exploatarile de aur din Dacia, apartin erei ocupatiei romane. S-au descoperit 50 tablite cerate, care sunt contracte comerciale intre ”proprietarii  de mine", romanii si ”arendasi”, care lucrau in mine. Dintre acestea, doar 25 de tablite s-au mai pastrat intregi sau partial intregi. Ele au fost descoperite in perioada 1786-1854 in  vechile galerii romane, parasite. Sunt datate intre anii 131-137. 

Cele 25 tablite pastrate pana azi se gasesc risipite in diferite muzee ! Astfel:
-13 tãblite se gãsesc la Muzeul National de Istorie din Budapesta;
-6 tãblite se gãsesc la Biblioteca Documentarã “Timotei Cipariu” Blaj;
-4 tãblite se gãsesc la Muzeul Transilvaniei din Cluj-Napoca;
-o tãblitã se gãseste la Muzeul National de Istorie din Berlin;
-o tãblitã se gãseste la Biblioteca Bathyaneum din Alba-Iulia;
Din textul tablitei cerate (D.XVIII), rezulta clar existenta la 6 februarie 131 a asezarii numite Alburnus Maior.Tablita a fost descoperita in anul 1854 impreuna cu alte tablite in mina "Ohaba Sf.Simion". Valerius Firmus, "zgaria" cu stilul pe ceara moale a tablitei cerate, textul unui contract de inchiriere a fortei de munca intr-o mina de aur. Se poate considera cea mai veche atestare a unei asezari romane pe teritoriul vechii Dacii.


Textul tablitei 18: Valerius Firmus, cetatean roman, scrie actul de arendare pentru Verzo Beusantis, care nu stia sa scrie. Locatia este Alburno maiori, prima atestare documentare a Rosiei Montane !  Tablita, cu dimensiunile de 137x68 mm,  se afla la Muzeul National de Istorie a Romaniei, de la Bucuresti.






Foto:  1.Tăbliţă cerată din 20 iunie 162 d.Hr., Muzeul National de istorie a Transilvaniei, Cluj-Napoca.  2. Mausoleumul antic din perioada romană (descoperire arheologica recenta). 3.Textul tablitei 18