duminică, 11 ianuarie 2015

TITUS ONEA-90 ani de la nastere


Eroul  rezistentei anmticomuniste din Rosia Montana
"Titus Onea s-a născut pe 10 ianuarie 1925 în Roşia Montană. După instaurare dictaturii comuniste, a trecut de partea Rezistenței. Alături de frații Macavei, locuitori ai Roșiei Montane la vremea respectivă, a făcut parte din Frontul Apărării Patriei Române, condus de maiorul Nicolae Dabija, ce acționa în Munții Apuseni.
Ultimii membrii ai grupului a fost capturați de Securitate în primăvara anului 1949 și condamnați la moarte. Au fost executați în zorii zilei de 28 octombrie 1949 și îngropați în Cimitirul reformat din Sibiu: Nicolae Dabija, Ioan Scridon, Traian Mihălţan, Augustin Raţiu, Gheorghe Opriţa, Silvestru Bolfea și Titus Onea."


https://luptapentrurosiamontana.wordpress.com/2014/10/28/eroul-titus-onea-din-rosia-montana/





"Onea Titus: nascut la 10 ian. 1925, în com. Rosia Montana, fiul lui Gherasim si Eugenia. Era nepot al fratilor Macavei. De religie greco-catolica. Necasatorit. A urmat Liceul „George Baritiu” din Cluj, apoi s-a transferat la Liceul „Sf. Vasile” din Blaj. În 1948 era student în anul V la Facultatea de Medicina din Cluj. În 1940, în timp ce era elev la liceul din Blaj, a facut parte din Fratia de Cruce condusa de Cornel Pop, fiind implicat în procesul organizatiei F.D.C. din Blaj, dar a fost achitat. Din 1945 a fost membru al organizatiei studentilor legionari de la Facultatea de Medicina din Cluj. În iunie 1948, dupa ce a început arestarea legionarilor, a plecat din Cluj pentru a se ascunde. În acest scop a luat legatura cu fratii Macavei, iar dupa ce acestia s-au despartit, el a plecat la Timisoara cu intentia de a trece în Iugoslavia. În acest timp a fost încadrat de Securitate la categoria urmariti pe tara. În nov. 1948 s-a ascuns în Bucuresti, de unde în febr. 1949 a fost adus de Petru Cosma pe Muntele Mare. Avea ca misiune fuziunea dintre grupul lui Dabija si cel al lui Stefan Popa. La 4 mart. 1949 a fost însa arestat de Securitate în timpul luptei de la Muntele Mare, când a tras toate cartusele, apoi s-a luptat cu plutonierul de Securitate Octavian Vociu, caruia i-a luat pistolul, însa a fost imobilizat. Anchetat la Bucuresti si Sibiu. Caracterizat de Securitate astfel: „Anchetatul este inteligent, încapatânat, capabil de acte teroriste”. Condamnat la moarte prin împuscare de Tribunalul Militar Sibiu, prin Sentinta nr. 816 din 30 sept. 1949. Executat la Sibiu, la data de 28 oct. 1949."



"R.P.R. Tribunalul Militar Sibiu
Dosar 828 din 1949
Sentinta nr. 816
(LOTUL NICOLAE DABIJA)


Prezidiul R.P.R., astazi, 30 septembrie 1949, Tribunalul Militar Sibiu, compus din: lt.-col. magistrat Eftimie Calin – presedinte si judecatori: mr. magistrat Bica Liviu, lt.-col. combatant Simoi Ioan, cpt. combatant Badiu C-tin, cpt. combatant Andrei Emil, Procuror militar cpt. magistrat Teodorescu Ovidiu, grefier Olaru Stelian, s-au întrunit în sedinta publica, în scopul de a judeca pe:

1.      Dabija Nicolae, din Aradul Nou
2.      Scridon Ion, din Benic, Alba,
3.      Mihaltan Traian, din Teius, Alba
4.      Onea Titus, din Cluj
5.      Ratiu Augustin, din Sarmasel, Cluj
6.      Oprita Gheorghe, din Balomir, Hunedoara
7.      Bolfea Silvestru, din Întregalde, jud. Alba
8.      Pop Alexandra, din Bistra, Turda"
......
"Au fost dati în judecata pentru: crima de uneltire contra ordinii sociale, crima de omor, crima de tâlharie, delict de detinere ilegala de armament si munitie, complicitate la aceste crime, delicte de favorizare a infractorilor.

Judecatorii au aratat ca „susnumitii acuzati, înfruntând legile penale din R.P.R., nesocotind straduintele depuse ale clasei muncitoare pentru lichidarea unui trecut a carui politica a fost generatoare de atâtea neajunsuri pentru tara si poporul român, ignorând înclestarea în lupta pe care întreg poporul muncitor o duce în vederea instaurarii socialismului si înlaturarii exploatarii omului de catre om, a vechilor asupritori, s-au constituit într-o organizatie subversiva de tip fascist, cu scopul de-a rasturna prin violenta ordinea sociala din R.P.R.”.

Cu aceasta ocazie procurorul a spus: „Se mai simt zguduirile atmosferice ale celor cinci continente, de strigatul a cinci miliarde de piepturi, când oamenii muncii au sarbatorit, la 2 octombrie, Ziua Internationala a Luptei pentru Pace.

În acest timp Statele Unite si alte state imperialiste se pregatesc de razboi pentru asuprirea omenirii muncitoare, iubitoare de pace, atâtând la razboi prin posturile lor de radio.

Alimentati de o neîmpacata ura fata de transformarile socialiste, calauziti de ideologia nefasta a scolii fasciste, au trecut la acte de teroare, cu tâlharie si omoruri, pentru desavârsirea planului urmarit”.

Tribunalul în numele legii hotaraste: cu unanimitate de voturi si fara circumstante atenuante condamna pe acuzatii:

1.Dabija Nicolae, 42 ani, maior în rezerva, la moarte prin împuscare si confiscarea averii.
2.Scridon Ioan, plugar, 37 ani, din Benic, Alba,
3.Mihaltan Traian, 35 ani, lacatus-mecanic, din Teius,
4.Onea Titus, student la medicina, anul VI, 24 ani, domiciliat în Cluj,
5.Ratiu Augustin, 26 ani, plugar, din Sarmasel, Cluj,
6.Oprita Gheorghe, plugar, 22 ani, din Balomiru de Câmp, Hunedoara, pe toti cinci la moarte prin împuscare si confiscarea averii.
7.Bolfea Silvestru, 50 ani, plugar, din Întregalde, la moarte prin împuscare si confiscarea averii.
8.Pop Alexandra, studenta, 22 ani, din comuna Bistra, la munca silnica pe viata si confiscarea averii."
.... 

"PROCES VERBAL DE EXECUTIE
D.R.S.P. Sibiu
29 octombrie 1949
Catre D.G.S.P. Bucuresti
Tov. Col. Dulgheru

Raportam ca în dimineata zilei de 28 octombrie 1949, în urma respingerii cererilor de gratiere a celor 7 condamnati la moarte din lotul Dabija, si anume:

1.Dabija Nicolae

2.Onea Titus

3.Scridon Ioan

4.Oprita Gheorghe

5.Mihaltan Traian

6.Ratiu Augustin

7.Bolfea Silvestru,
susnumitii au fost ridicati din penitenciar, la orele 4:30, fara a li se spune motivul, si au fost transportati de organele noastre la locul executiei.

La orele 5, au fost asezati în linie condamnatii Dabija Nicolae si Scridon Ioan, carora li s-a citit degradarea, primul din gradul de maior de rezerva, iar al doilea din gradul de plutonier de rezerva. Dupa aceea au fost asezati în linie si ceilalti condamnati, iar procurorul militar le-a facut cunoscuta respingerea cererii de gratiere si ca, în consecinta, condamnarea la moarte a ramas definitiva. Dupa aceea condamnatii au fost legati la ochi, la care moment Dabija s-a exprimat ca el nu vrea sa fie legat la ochi, fara a i se îndeplini aceasta dorinta.

Au fost asezati pe locul executiei si înainte de deschiderea focului condamnatii au început pe rând sa se manifeste prin anumite exprimari, astfel:

Condamnatul Mihaltan Traian, „Cu aceeasi moneda vi se va plati”, Bolfea Silvestru a spus „Doamne-ajuta!”, iar Dabija Nicolae a spus: „Traiasca România!”. A urmat apoi împuscarea lor, dupa care doctorul legist a confirmat moartea tuturor celor sapte executati. Atât tov. lt.-col. ce a citit degradarea celor doi condamnati, cât si procurorul, au avut o atitudine demna.

Plutonul de executie s-a comportat conform instructiunilor primite de la comandantul de pluton, care dupa executie a spus ostasilor: „Tovarasi, ne-am îndeplinit datoria fata de clasa muncitoare!”. Cadavrele celor sapte au fost transportate de la locul executiei si au fost îngropate de catre organele de Militie si Securitate sub supravegherea directa a noastra.

Executia celor sapte a decurs în ordine, asistenti fiind comandanti militari din Sibiu, avocatii aparatori si membri din Biroul Judetean P.M.R. Paza a fost în tot timpul asigurata de catre organele noastre, ajutate de catre organele de Militie."...



http://www.miscarea.net/rezistenta-in-judetul-alba.htm

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu