marți, 27 ianuarie 2015

"Et in Rosia Montana ego”

"Un proiect din care tara noastra nu prea are de câstigat pe plan financiar. Este vorba doar de plecarea din tara a vreo trei sute si ceva de tone de aur si a peste 1.500 de tone de argint, din ceea ce n-au scos, de-a lungul mileniilor, romanii, mai întâi, apoi, austriecii si altii dupa ei. 

Dar, nici unii dintre acestia nu au distrus comunitatea locala, chiar daca au spoliat-o.

Un proiect care ar afecta serios mediul pe zone largi din Apuseni. Nu mai vorbesc de riscul de accidente de genul „Baia Mare, 2000”, când ar suferi si Alba Iulia, si Aradul, si, poate, si Tulcea! Muntii nostri ar avea soarta Kiev-ului: un oras doldora de vestigii istorice si arhitecturale, dar, necercetat de turisti din cauza Cernobâl-ului de acum 25 de ani. 


Un proiect care ar distruge un târgusor cu zeci de case din secolul XIX, dar, si galerii miniere de pe vremurile dacilor si romanilor. Este ca si cum am accepta nivelarea piramidelor ... ca sa aiba Egiptul câteva hectare de teren arabil în plus. 


Un proiect care ar transforma o vale, un mirific picior de plai, într-un iaz de decantare de vreo 600 de hectare, în spatele unui baraj de peste 180 de metri. N-o sa credeti, dar, acest iaz ar fi la nici 2 km de Abrud. În amonte! Un iaz în care s-ar lafai libere milioane de tone de noroaie cu cianuri, fara nici o izolare înspre pânza de apa freatica.

Un proiect care ar impune mutarea a peste 900 de gospodarii din zona,  afectând peste 2.000 de persoane. Care ar distruge o comunitate cu vechime, cum nu au multe în tara noastra sau 

în lume.   
               
Un proiect care ar duce la distrugerea bisericilor construite acum doua-trei sute de ani de stramosi, dar, si a cimitirelor în care îsi afla ÎNCA linistea multe generatii de moti.


Un proiect care, practic, ar transforma actualii munti falnici si vai înverzite într-o sahara otravita, într-un pustiu inutilizabil!                                

Un proiect care nu ar rezolva nici una dintre actualele probleme ale zonei, ci, ar crea altele, mult mai mari, mult mai greu de rezolvat. Nici vorba de dezvoltare durabila, ci numai pentru vreo doua decenii. Cam putin pentru viitor, având peste doua milenii în  trecut!                

Chiar si simpla tentativa de a-ti imagina cele de mai sus este de natura a cutremura un om cu minim bun-simt!"

Zamfir Pop,1 octombrie 2003 


Ii multumim  lui Zamfir Pop, pentru articolul din 2003, 
care este foarte ACTUAL !



Vizitati proiectul  "Promoting Tourism in Rosia Montana"
http://tinyurl.com/qxzms35

Puteti sa faceti o donatie de 10 USD si sa intrati in grupul de donatori.
Noi va ajutam sa va construiti un proiect propriu!  







Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu