luni, 12 ianuarie 2015

ALEXANDRU MACAVEI a ramas in memoria rosienilor




"Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului si Memoria Exilului Românesc (IICCMER), în parteneriat cu Muzeul National de Istorie a Transilvaniei din Cluj-Napoca (MNIT), a desfasurat în perioada 15-17 septembrie 2014 o actiune de investigatii arheologice în satul Musca, comuna Lupsa, judetul Alba. Scopul operatiunii, a constat în reluarea si continuarea cercetarilor pentru descoperirea si deshumarea ramasitelor pamântesti ale lui Alexandru Macavei, împuscat de Securitate la 31 iulie 1949."
"Alexandru Macavei s-a nascut la 10 iulie 1915 în satul Bucium Muntari (jud. Alba), localitate aflata în apropiere de Rosia Montana. Provenea dintr-o veche si importanta familie româneasca (descendenta a fruntasului taranist Stefan Cicio-Pop)* din Muntii Apuseni, parintii sai fiind Alexandru si Terezia. Acestia au avut împreuna opt copii, dintre care patru baieti (Viorel, Nicolae, Traian, Alexandru) si patru fete (Eugenia, Terezia, Aurora, Maria). Familia Macavei detinea o mina de aur si o instalatie mecanica de macinare si prelucrare a minereului aurifer, prima de acest fel din zona."

"În 1946, Alexandru a fost demobilizat si a locuit împreuna cu familia în Rosia Montana, unde a deschis un restaurant în cladirea fostului cazinou ** din localitate. Dupa nationalizarea din vara lui 1948, unele dintre proprietatile familiei au fost confiscate. Împreuna cu fratii sai, a început sa se manifeste public prin atitudini critice la adresa politicii Guvernului si Partidului Comunist. "


http://adevarul.ro/locale/alba-iulia/ramasitele-partizanului-alexandru-macavei-decedat-1949-intr-o-padure-apuseni-nu-fost-gasite-patra-incercare-1_541a9d850d133766a83a4277/index.html

*http://adevarul.ro/locale/alba-iulia/ramasitele-partizanului-alexandru-macavei-decedat-1949-intr-o-padure-apuseni-nu-fost-gasite-patra-incercare-1_541a9d850d133766a83a4277/index.html#gallery_currentImage
**(casina?)

FOTO:  Alexandru Macavei (dreapta), împreună cu fratele său Traian
Alexandru Macavei (dreapta), împreună cu fratele său Traian

Citeste mai mult: adev.ro/nc3cnj

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu