marți, 23 decembrie 2014

INTUNERICUL GALBEN (2)

 Intunericul galben  (Cornel Nistorescu 1985)
( 2 )

"Batranul frizer mergea greu.
Drumul prin Rosia Montana e facut din pietre cubice si pe alocuri s-a mai stricat. La cate o cotitura se opreste putin ca sa respire. O povara invizibila il apasa pe piept si-i ia aerul. Au trecut saizeci de ani de cand tunde, barbiereste si face frectii cautatorilor de aur. In fiecare zi trupul sau il vinde cate putin si lasa loc durerilor. Memoria insa i-a ramas sclipitoare. In dreptul sifonariei Iosif Gal zice, "La unsprazece ani eram frizer. Toata viata i-am tuns pe astia care umblau dupa aur si le ascultam ispravile si nenorocirile".
Afara e o noapte pacloasa si miroase a toamna. Lumina lanternei abia smulge intunericului cate un contur nesigur. Pe acelasi drum, de doua mii de ani tot calca la cautatori de aur. Parca santem printre cei putini care au vrut si altceva. Noua nu ne trebuie decat urmele lasate de trecerea lor prin lume. Ne strecuram pe langa casa lui Gruber muzicianul, cel care terminase conservatorul din Viena si venise aici ca sa piarda aurul, suspinand dupa o femeie si sa moara sigur, intr-un pat saracacios, alaturi de un tigan care nu-i facea loc si-i zicea, asta-i patul meu si degeaba zici ca ai fost mare domn, patul e al meu si tu ai fost domn, dar n-ai fost om, si trecem de casa lui veche cu ziduri de cetate, si mergem prin groapa de bezna care se casca impejurul nostru si patrundem in cimitir. O secunda am sentimentul ca intram intr-un dormitor si profesorul de serviciu se jeneaza sa aprinda lumina.
Langa biserica, un sfant ne priveste din bezna cu ochii reci de piatra colorata. In 1885 un rosian, Ion Trifan, a dat de un filon mare de aur si, de teama ca nu cumva norocul acela sa-i aduca si o nenorocire, a comandat la Viena un sfant pe care l-a platit tot in aur. Meseriasii l-au facut ca pe un sfant nemtesc si, cine stie?, probabil ca acesta i-a purtat mai mult noroc mesterului decat lui Trifan, atata doar ca in cele din urma au murit amindoi.
"

"Drumul tarii" de la "Piata" catre  "Taul Brazilor"
Arhiva personala, 2001










"Drumul tarii" de la "Taul Brazilor"  catre  "Piata"
Arhiva personala, 1971

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu