marți, 23 decembrie 2014

IN MEMORIAM (4)





"Contemporani cu vesnicia" (4)
 
"La Rosia Montana si-a gasit tovarasa de viata marele savant Bogdan Petriceicu Hasdeu, in persoana frumoasei Iulia Faliciu, provenita dintr-o familie de patrioti, luptatori in revolutia de la 1848-1849. Ea l-a inspirat si l-a incurajat pe titan, dupa cum el insusi marturiseste despre realizarea marii sale opere. Frumosul sau caracter este intruchipat de personajele feministe din "Domnita Ruxandra" si "Razvan si Vidra".                                                                           
Dornici de invatatura si lumina, rosienii au fost preocupati de stiinta de carte. La inceputul secolului al XVIII-lea, si-au infiintat scoala confesionala greco-catolica. La 1736, aici exista deja scoala in care a invatat carte episcopul unit Petru Pavel Aron de Bistra. Scoala Rosiei Montane este mai veche decat scolile inalte ale Blajului ! Ulterior la Rosia Montana au functionat multe alte scoli, si scoli profesionale miniere, din care una de rang superior cu doua cicluri care au pregatit maistri si tehnicieni. Rosienii si-au infiintat si un spital, subventionat de Fondul pisetal, cu saloane, sala de operatii si morga. Acesta a functionat pana in anul 1927, cand a luat fiinta spitalul din   Abrud.                                                  
Hranita de truda si sacrificii, inobilata de vrednicie si de jertfa adusa pe altarul luptei pentru libertate si dreptate, la Rosia Montana pulseaza de milenii o viata neintrerupta.
Vestigii cu valoare de unicat, descoperite aici si puse in valoare, incepand cu tablele cerate, vin sa confirme ca noi am fost din vremuri imemorabile stapanii acestor meleaguri. Cei dornici sa cunoasca un document unic de tehnica miniera romana si de continuitateromaneasca pe aceste meleaguri, pot vizita galeria romana de la Muzeul Mineritului, inaugurat in anul 1981, cand am sarbatorit 1850 de ani de la prima atestare documentar-istorica a
localitatii.                                                                                
La Rosia Montana se poate vizita bustul si casa memoriala a lui Closca, din satul Carpinis. In fata bisericii unite se afla mormantul lui Simion Balint , cel mai viteaz dintre prefectii lui Avram Iancu, iar in apropierea bisericii, se afla casa memoriala edificata de el la 1854.
Peisajul de rara frumusete, bogatia din adancuri, grandioasa istorie, invrednicesc stravechea asezare din munti, sa dobandeasca statutul de oras.                                      
Fie ca, la inceput de nou mileniu al indelungatei noastre existente , minti luminate si suflete mari, sa implineasca acest deziderat! "
 
Rosia Montana,6 februarie 2001                                                                     
Prof.Ruxaandra Manta
Scoala Generala "Simion Balint"                                                                                       
Rosia Montana

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu