luni, 22 decembrie 2014

IN MEMORIAM (3)

                                                                                                                        

"Contemporani cu vesnicia" (3)



'Fata de sentinta nedreapta data in procesul memorandistilor, rosienii s-au manifestat vehement, dupa cum rezulta din rapoartele politienesti care semnaleaza adunari de protest organizate de Nicolae George Verzea.  La infaptiurea Marii Uniri, rosienii au fost trup si suflet partasi. In toamna anului 1918, consiliul national local si garda nationala romaneasca au condus cu vrednicie comuna, mentinand o ordine desavarsita dupa alungarea autoritatilor austro-ungare. Oamenii infometati de pe urma razboiului au atacat castelul Ajtai, in care se aflau substantiale rezerve de hrana, in timp ce stapana castelului ii sfatuia "sa manance iarba".            

Din Rosia Montana, au fost trimisi la marele eveniment de la 1 Decembrie, un numar de sase delegati, imputerniciti cu credentionale: Alexandru Bucurestean, Alexandru Vasinca, Aron Gruita, Dr.Simion Henzel, preotul Nicolae Cosma (comandantul garzii) si preotul Pompiliu Piso, din Carpinis. La Marea Adunare Nationala, este consemnat intre participanti un grup mare de mineri rosieni, care alaturi de cei din Zlatna si Brad, purtau steaguri rosii si  tricolore.
                                                                        

Prezenti in marile momente ale istoriei romanilor, rosienii s-au dovedit a fi suflete mari, sensibile, iubitori si creatori de cultura. Tinuturile de legendara frumusete si bogatie ale Rosiei Montane au oferit culturii nationale personalitati remarcabile.

Intre 1762-1837, a trait aici Mihaita Gritta, care, timp de sapte ani cat a durat "baisagul bun", a extras din mina sa aflata sub Cetatea Romana, cantitati de aur impresionante. Multumindu-i lui Dumnezeu pentru norocul de a deveni bogat, a ctitorit un numar de sapte biserici ortodoxe: la Rosia Montana, Vartop, Carpinis, Ciuruleasa, Mogos, Bucium Cerbu si Geoagiu. Scolile care au luat fiinta pe langa aceste biserici, au raspandit lumina in randul puilor de moti. Cu buna stiinta, el a contribuit la emanciparea poporului sau obidit. Exemplul sau,l-a urmat fiul sau, vrednic tribun in revolutia de la 1848-1849, George Gritta.                                                                                                               

La Carpinis a trait intre anii 1856-1907 scriitorul, folcloristul, preotul si dascalul Grigore Sima Ioan. Colaborator al "Convorbirilor literare", intre anii 1883-1890, a desfasurat o fecunda activitate publicustica, indeplinind pe aceste meleaguri de istorie si legenda, misiunea unui apostol al iubirii de neam si tara, infiintand la Carpinis in anul 1886, gazeta"Foisoara".                                                                                               

Pe bolta instelata a literaturii romanesti rasarea la 1866, inca o stea: poeta Maria Botis Ciobanu. Creatiile sale i-au fost inspirate de viata si truda minerilor rosieni din randul carora a rasarit, fiind nepoata a tribunului George Gritta. Si-a adunat creatiile in cateva volume: "Poezii", "Scrisori catre eleve", "Povesti", "Tara motilor-legende si credinte", "Craiasa codrului". Pentru copii saraci a infiintat o colonie la Savarsin si o casa pentru copii saraci si vagabonzi la Arad, unde s-a casatorit cu eruditul intelectual Dr.Teodor Botis, directorul "Preparandiei" din Arad. Prin  grandioasa ei opera de culegere si valorificare a folclorului "Tarii Motilor", aceasta fiica a comunei, ne apartine ca un dar de pret."




Vizitati proiectul  "Promoting Tourism in Rosia Montana" >>>
http://tinyurl.com/qxzms35



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu