sâmbătă, 20 decembrie 2014

De ce vrem sa readucem vechile poze "la viata" ?

Dorim sa prezentam poze vechi din Rosia Montana pentru ca acestea ne aduc aminte de oameni care si-au iubit casa si pamantul !  Cum s-ar putea vedea mai bine decat daca am compara poze din anii '40-'60 cu cele de azi ? Am pus peste poze cate un "watermark", urat...pentru ca aceste poze vor fi editate ca si carti postale! ( arhiva Cretu Dumitru si Cretu Victor )

Poza din anii 1940 ! Este vorba de membri ai familiei Henis si Petri. In fundal se vede o casa construita in 1937
Astazi, in  2014 aceasta casa este  parasita si se va darama, caci proiectul RMGC, nu face, si nu a facut decat sa distruuga aceasta localitate ! 
Cu ce se deosebesc, in mod esential, cele doua poze (lasand la o parte ca una este alb-negru, si cealalta color)....?   Prima, din 1940,...ne prezinta oameni ai locului....cea de a doua...nu mai are ce prezenta...!



Poza din 1961 ! Vecina Rozsi-neni cu sotul, in fata casei lor. Ce nu se vad, sunt  restuirile unui steampure "electric"...
Poza din 2014 ! Nu mai sunt nici vecinii, plecati de mult catre o lume mai buna, dar nici urmasi sau cumparatori ai casei...Nu mai este nimeni, dacat poate o tabla care sa aminteasca ca aceea casa este "Proprietatea RMGC"


Poza din 1961 ! Henis baci, cu nepotii...In peretele casei se vede un canal de aductiune a apei catre un steampure care era in josul casei! Casa, a fost inainte de a fi prorietatea familiei Henis, intr-o anumita perioada, post de jandarmerie !
Poza din 2014, ne aminteste, pe o tablita, ca este "Proprietatea RMGC" si se vede canalul istoric de aductiune care este zidit...dar si sprijinit cu barne,  ca sa nu se darame !






Poza din 1970 ! Se vede "Drumul tarii", gardul casei lui Bathory, cismarul si in departare "Cetatea".
Poza din 2014 ne arata ...un drum asfaltat. Nu mai exista casa lui Bathory, dar nici "Cetatea".
Am initiat proiectul "Promovarea turismului in Rosia Montana",  si pentru a salva aceasta memorie a localitatii, prezentand oamenii si casele lor. Vom  edita carti postale, pliante, sau carti  de prezentare a localitatii.








Vizitati proiectul  "Promoting Tourism in Rosia Montana" >>> 
http://tinyurl.com/qxzms35



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu