miercuri, 24 decembrie 2014

Cine a fost Basil Roman ?

In memoriam: Bazil Roman (1913 -1993)
(Almanahul Flacara 1985-pag  185)                                                                                                                                                                       
"Toate aceste fotografii sunt salturi intr-o lume care nu mai exista.Ani la rand o trait intre  moti si mineri si cu trei aparate de fotografiat a coborat in minele de aur, in hrubele adanci ale pamintului unde minerii scotoceau dupa roca bogata in acest metal aiuritor. A avut un Rolleiflex, un Robot Si un Voigtländer si eu ele o conturat o mica enciclopedie despre viata cautatorilor de aur. Din 1935 pana in 1948 a facut 6000 de fotografii cu sentimentul ca imortalizeaza un crampei din viata motilor. Bazil Roman, un barbat inalt si zdravan, cu infatisare de artist batran, a trait in Abrud si, din 1941, in Bucuresti.  Ani la rand s-a intors in Apuseni pentru a mai fotografia Arhanghelii lui Agarbiceanu.  

Are 71 de ani si un material fotografic de-a dreptul fabulos. 
Este un tezaur care contine imagini antologice din viata motilor. Dupa 11 iunie 1948, minele particulare au disparut si cu aceasta o lume s-a stins.Exploatarile miniere, folosind experienta de secole a localnicilor, au schimbat desfasurarea unei zile in lumea aurarilor.Aceasta lume s-o stins. Dupa 11 iunie 1948, minele particulare au disparut si cu aceasta o lume s-a stins.Exploatarile miniere, folosind experienta de secole a localnicilor, au schimbat desfasurarea unei zile in lumea aurarilor. De la statutul de cartita, omul o trecut lo o profesiiune in care riscul s-a redus la minimum. De le saitroc si de la cosul de carat minereu, a trecut lo instalatii automatizate. Nesiguranta si spaima de adanc s-au topit incet. 

La Rosia Montana au aparut si utilaje, si cladiri noi. Pentru a-si releva spectaculosul, prezentul n-are nevoie de timp. Dar cu siguranta prin scurgerea vremii devenind document orice fotografie isi sporeste incarcatura emotionanta. Ar fi si acesta un motiv pentru care marele artist fotograf Bazil Roman, azi de 71 ani, fost contabil in Bucuresti, s-a reintors in Muntii Apuseni spre a realiza si cateva fotografii cu ora exacta in cautarea aurului." 

Azi, ca o zi continua, gasiti pozele lui Basil Roman, pe internet. Sunt deja o avutie mondiala, despre o zona, despre o localitate, pe care unii ar dori s-o diostruga ! 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu