joi, 25 decembrie 2014

CASINA

Casina din Rosia Montana

In centrul Rosiei montane se afla si azi cladirea "Casinei" (Cazinoul), unde probabil celebrul Ghiut, (Gheorghe Raja sau Haza), din Abrud, impreuna cu orchestra sa, le canta rosienilor la petreceri, baluri, baluri mascate, sau special celor care aveau aur, cum ar fi  Jenei. Ghiuţ a trăit între anii 1841-1918. Se spunea ca ar fi plecat in America. Poate a plecat si s-a intors.  Avem putine date despre el.  
Ghiut si taraful sau, le cânta rosienilor si abrudenilor, “Ţarina Abrudului” sau “Ţarina Buciumanilor”.
Casina, casa de la nr 329, a fost construita intre anii 1880-1900. A fost Cazinou, dar si sala de cinema, iar in anii 60-80 Bufet al Cooperatiei, dupa cum ne arata inca reclama de la intrare. Spatele cladirii, in anii '60 a fost si Gradinita. 
Casina a apartinut, pana la nationalizare, familiei Bartha.Ethel Bartha,tanti Etus in maghiara, sau tanti Eta, in romana, mama lui Nicholas Bartha (MIki), medic cardiolog in Manhatan, a venit in 1997 inapoi in Rosia Montana pentru a-si revendica propietatea, Casina.La nationalizare, familia Bartha a pierdut Casina cu Gradina de vara, (ce exista si acum, ca teren de joaca), steampuri cu motor si mine de aur.Tanti Etus a revenit in vara lui 1997, intr-o vineri, si, a doua zi sambata a murit! A fost inmormantata in cimitirul din Tarina.La casina,in vremurile vechi:"Erau baluri minunate aici, cu totii ne distram. Ethel dansa si ne invata cele mai noi dansuri de la Bucuresti. Ethel era cea mai frumoasa de aici, cea mai eleganta, iar barbatul ei era un cavaler" si-a amintit Maria Toderas, prietena a lui Ethel Bartha.  Nicholas Bartha, ramane mostenitor al "averii" din Rosia Montana.In 2006, acesta arunbca in aer casa din Manhatan, pentru a nu o imparti cu sotia sa (olandeza). Casa fusese cumparata de mama sa Etus neni, si sotia sa, la divort, stiin  ca Miki, ar trebui sa mosteneasca din Romania, de la Rosia Montana, "averi mari", isi revendica partea. Casa din Manhatan fusese cumparata in 1980. Evaluatta atunci, la 395.000 de dolari, ar fi valorat in 2006 posibil 7 milioane de dolari. Sotia lui Miki  a cerut, probabil  bani, motivand ca acesta va primi si o mostenire "mare" din Rosia Montana. Miki, care se afla intr-o mare stare de depresie, nu mai poate continua lupta cu sotia sa si justitia si arunca in aer casa din Manhatan.
(surse:"Intunericul galben" si "Jurnalul.ro") 
http://m.jurnalul.ro/special-jurnalul/blestemul-aurului-16890.html

Pozele "Casinei"("Bufetului" ) sunt din 2014.Azi, o casa parasita, care ar fi putut fi o atractie turistica a Muntilor Apuseni...


Vizitati proiectul  "Promoting Tourism in Rosia Montana" >>> 
http://tinyurl.com/qxzms35

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu